Zamestnanec
Výber jazyka Euro Planit Holandsko Euro Planit Nemecko Euro Planit Slovensko
14 septembra 2017

Nočná mora menom „Návrat“

Vstávame neskoro, oblečieme si iba plavky, jedinou batožinou je kniha a uterák - vysnívaná dovolenka! Zo dňa na deň však stojíme pred budovou našej práce, ako na potvoru je škaredé počasie a my sa cítime ako v zlom sne. Ako v zdraví prežiť návrat z raja späť do reality?

Posledný večer, šaty na ráno pripravené, slušné topánky očistené a nenávidený Laptop  oprášený od prachu – zajtra ráno opäť vstávam do práce. Moja predstava?

                Vysmiata vplávam do kancelárie, všetci budú obdivovať moje medené opálenie a chváliť sadu novej bižutérie z exotickej krajiny. Sadnem na stoličku a plná elánu,  neutíchajúcej energie a kreativity sa pustím do práce.

 Realita?

                 Ledva trafím do správnych dverí, kľúče mi cestou 3x spadnú na zem, hodím sa do stoličky a hneď ako sa mi podarí nájsť spínací gombík na počítači, cítim, že potrebujem akútne dovolenku. Čaká ma totiž 150 neprečítaných emailov a zástup ľudí, ktorí niečo potrebujú. Je vám je tento scenár povedomý?

                Poďme sa bližšie pozrieť ako zmierniť, už aj tak traumatizujúci, návrat z dovolenky. 

Prevencia nadovšetko

                Jednoduchým a základným trikom, ako zmierniť traumu, je zorganizovať si stôl a schôdzky, ktoré vieme, že budeme po dovolenke musieť absolvovať, ešte pred ňou. Poproste svojho manažéra, alebo kolegu, aby vám deň pred príchodom poslal email s updatom prebiehajúcich projektov. Nastúpite tak do už rozbehnutého vlaku a ľahšie sa vám bude adaptovať. 

Doprajme si čas    

                Väčšina z nás sa snaží predĺžiť si dovolenku do posledného momentu. Pre naše duševné zdravie je však vhodnejšie ak si doprajeme trochu času. Sobotný návrat miesto nedeľného nám umožní v kľude vybaliť, poprať veci a ešte aj pri večernom filme nezáväzne nazrieť do pracovných emailov a urobiť základnú prioritizáciu. 

Prvá obranná línia

                Spisovateľka Laura Vanderkam odporúča nechať si nastavenú automatickú odpoveď „out of office“ ešte počas prvých 2 dní po návrate z dovolenky, je to vaša  prvá obranná línia. Kolegovia a spolupracovníci budú vedieť, že ste k dispozícii, ale zmiernite prílivovú vlnu dotazov s očakávaním okamžitej odpovede. 

Útok na kanceláriu

                Po návrate do práce máme tendenciu „dohnať“ všetky úlohy a stretnutia. Skúste nemať výčitky svedomia pre „zameškané“ povinnosti a pokračovať v bežnom pracovnom tempe. Ak potrebujete zvláštny čas na dokončenie vzniknutých úloh, vyhraďte si tieto bloky aj v kalendári, pokiaľ totiž vaši kolegovia uvidia voľný priestor bez hlavičky „Busy“ s veľkou radosťou vám ho už akosi zaplnia :). A samozrejme, nezabudnime na reálny časový odhad– stihnúť tri štvorhodinové jednania, naobedovať sa a ešte aj dorobiť papiere za jeden deň jednoducho nie je možné. 

Nepostrádaťeľnosť nie je výhoda

                Každý z nás je dôležitou súčasťou tímu, ale žiadne armády nečakajú na náš povel, aby napadli krajinu. Ak tvrdenie „každý je nahraditeľný“ zbavíme negatívnej konotácie, prinesie prekvapivú slobodu. Skúsme sa naučiť dôverovať našim kolegom, že nás plnohodnotne zastúpia a delegujme na nich našu prácu na nutné obdobie počas dovolenke. Ak aj zmeškáme pár príležitostí, pre náš celkový pracovný život to nič neznamená, vždy prídu iné.  Berme preto prácu, ktorú za nás počas neprítomnosti urobili za vybavenú. 

Neodvratný koniec

                To, že sme prišli z dovolenky neznamená, že máme nasledujúce 3 dni nocovať v práci. To čo ste nestihli dnes, nechajte na zajtra. Nábehová podovolenková krivka je niečo čo musí akceptovať nie len váš šéf, ale v prvom rade vy sami. Aj tak nestihnete dobehnúť všetko, čo by ste chceli a predsa nechcete minúť všetku nadobudnutú dovolenkovú energiu počas prvého týždňa. S kľudným svedomím,  na konci pracovnej doby, vypnite počítač a choďte domov, entuziazmus vám tak vydrží dlhšie. 

                V neposlednom rade je príjemné si dovolenku pripomínať počas celého roka. Skúste kolegom do kancelárie zaslať pohľadnicu, po tom ako ju nájdete na nástenke sa z tejto spomienky môžete opakovane tešiť aj vy sami. Doneste do kancelárie nejaký suvenír, typické jedlo destinácie, v ktorej ste boli, vytvorte si nástenku, kde každý z vás prispeje pár dovolenkovými fotografiami...a čerpajte energiu ešte dlho po tom, čo si budete mať problém vôbec spomenúť, že ste niekde boli :). 

 

Lenka Matušková a váš tím Euro Planit. 

« Späť na archív noviniek

Video o spoločnostiach

Video o spoločnostiach
Nasleduj Euro Planit cez Facebook Nasleduj Euro Planit cez LinkedIn