Zamestnanec
Výber jazyka Euro Planit Holandsko Euro Planit Nemecko Euro Planit Slovensko
23 októbra 2017

Keď na jeseň ledva žijeme.

Sú dve hodiny poobede a my máme pocit, že tie hodinky snáď cúvajú. Čo sa to s nami deje?

Dovolenka nám iba teraz skončila, začal sa školský rok, horúčavy sú fuk a šéfovia očakávajú odpočinutých zamestnancov plných elánu. Vy sa však ráno ledva dostanete z postele, špičky na topánkach máte zodraté od toho, ako ťaháte nohy za sebou a od 14:00 pozeráte každé 2 minúty bolestne na hodiny, kedy už konečne skončí pracovná doba. Trpíte jesennou únavou? Napriek tomu, že by sme sa najradšej uložili k zimnému spánku, aj s ňou sa dá účinne bojovať.

 

                 Obzvlášť náročným mesiacom je október, kedy sa telo musí vyrovnať okrem sychravého počasia aj so zmenou letného času na zimný. Najčastejšou príčinou jesennej únavy je nedostatok slnečných lúčov a absencia vitamínu D3 v našom organizme. Spolu s pôsobením tmy a chladu telo „zatiahne ručnú brzdu“ a prejde na energeticky šetrný režim. Ale čo s tým? 

Svetlo a vzduch

Aj keď je vonku nepríjemne, zababušte sa a zaraďte do svojich dní pravidelný pohyb na vzduchu. Využite obedné prestávky na krátku prechádzku. Zvoľte si pre obed s kolegami vzdialenejšiu reštauráciu. Vystúpte z MHD skôr a choďte 1-2 zastávky do/z práce po svojich. Nachytáte tak aspoň to málo slnka, ktoré jesenné a zimné dni prinášajú. 

Výživa

Tieto potraviny nášmu telu pomôžu „postaviť sa na nohy“: ovsené vločky – vďaka vláknine, horčíku a vitamínu B1; jogurt - zvyšuje hladinu tryptofánu - aminokyseliny, ktorá v mozgu reguluje produkciu serotonínu; špenát – obsahuje množstvo železa; orechy a semienka – sú bohatým zdrojom horčíka , aminokyselín a omega-3 mastných kyselín, ktoré podporujú zdravý spánok; fazuľa – vlákninou pomáha zbavovať telo toxínov, mangán a meď tvoria energiu, draslík a horčík simulujú krvný obeh a železo podporuje imunitu. 

Pozitívne myslenie

Ľahšie sa povie ako vykoná, ale teraz je čas aby ste vedome uchopili svoje myšlienky a pokúsili sa podvedomé rozmrzené a chmúrne nálady vedome vymeniť za pozitívne obrazy vecí, ktoré  viete, že vás robia šťastnými. Aj jeseň a zima v sebe skrývajú mnoho krás, na ktoré sa môžete tešiť. Okrem zimnej dovolenky aj drobnosti ako napríklad gaštanová polievka. Že ste ju ešte neskúšali? Recept nájdete napríklad  tu: https://varecha.pravda.sk/recepty/kremova-gastanova-polievka/66059-recept.html :). 

Krvný obeh

Rozprúďte oheň vo svojich žilách a to doslovne. Dajte si ráno studenú sprchu, pre koho je táto praktika nočnou morou, tak ako pre nás, postačí umyť si ruky a tvár studenou vodou. Zobudí vás a zrýchli krvný obeh. Skúste sa tiež počas dňa na chvíľu zastaviť a vedome hlboko dýchať. 

Zostaňte aktívni

Počas leta nás krásne počasie ťahá von, ale skúsme si nadobudnuté zvyky a aktivity udržať aj v chladnom počasí. Cvičenie, prechádzky s priateľmi po meste či večere s kolegami vám zlepšia náladu a rozptýlia únavu. 

Pitný režim

Napriek tomu, že tak výrazne nepociťujeme smäd, dodržujme pravidelný príjem tekutín aj v zimných mesiacoch (minimálne 2 litre). Tekutiny sú dôležité pre zdravie, pohodu a energetickú rovnováhu  organizmu.  

Odpočinok

Nemá zmysel „mocovať“ sa s únavou, stíšte mobil, nechajte prácu prácou a vychutnajte si bez výčitiek svedomia svoju večernú šálku  čaju zababušení v teplej deke. Tip pre ženy: aj deti, aj manžel si dokážu večeru ohriať a naložiť sami ;). 

Rituály

Pokúsili  sme sa vám priniesť všeobecné tipy pre lepšie zvládnutie jesennej únavy, ale na každého platí niečo iné, preto sa okrem nich skúste zamyslieť nad vlastnými rituálmi a zvykmi, ktoré vás tešia a robia vám radosť. Dopriavajte si ich v tomto období plnými dúškami a majte na zreteli najmä svoje potreby. 

               Z kancelárie s vyhrievacou poduškou na stoličke, nohami v teplých ponožkách a šálkou plnej obľúbeného čaju vám prajeme, aby ste si v sychravých dňoch všímali najmä krásnych jesenných farieb a užívali dlhých večerov pri obľúbených filmoch, seriáloch a knihách. Nezabúdajte, že po lete je čas prichádzajúcich zmien, nie len tých prírodných, preto majte oči otvorené, nikdy neviete kedy k vám privanie príležitosť, ktorá sa neodmieta. 

Lenka Matušková a váš tím Euro Planit. 

« Späť na archív noviniek

Video o spoločnostiach

Video o spoločnostiach
Nasleduj Euro Planit cez Facebook Nasleduj Euro Planit cez LinkedIn