Zamestnanec
Výber jazyka Euro Planit Holandsko Euro Planit Nemecko Euro Planit Slovensko
17 januára 2018

Stojí mi to naozaj zato?!

Pri rannom pohľade z okna ma pohltí nepríjemný pocit chladu a neopúšťa ma až po návrat pod perinu. Aktuálne počasie je na míle vzdialené od rozprávkovej, bielej zimy s vyštípanými červenými líčkami. Všade je blato, mokro a vy pri príchode z práce naozaj veľmi silno uvažujete, prečo ste si vlastne zaobstarali psa.

V takomto období nie je jednoduché udržať si pevné zdravie. Existuje množstvo manuálov, ako si zdravie udržať a „nakopnúť“ obranyschopnosť. Ale čo ak sa nám to predsa len nepodarí a ochorieme?!

                Asi väčšina z nás má pocit, že by mala ísť do práce aj napriek tomu, že sa aktuálne zdravotne necítime najlepšie. Pre niektoré spoločnosti sa toto konanie stalo už takpovediac normou. Choroba už nie je dôvodom, prečo vypadnúť z pracovného kolobehu, skôr je považovaná za niečo, čo by mal dobrý zamestnanec prekonať, prípadne zariadiť tak, aby sa vyhol výpadku. Často si však neuvedomujeme, že takéto konanie vedie z dlhodobého pohľadu k celkovému znižovaniu pracovného nasadenia až po možnosť úplnej straty síl a motivácie. Jedná sa v podstate o začarovaný kruh. Dôvodov, prečo chodíme chorí do práce je viacero - môže sa jednať napríklad o strach, že naša práceneschopnosť bude u zamestnávateľa interpretovaná ako nedostatok nasadenia, prípadne priamo strachu zo straty zamestnania. Deje sa to napriek faktu, že na práceneschopnosť máme zákonný nárok. Neignorovateľným dôvodom je však aj finančná stránka. Nemocenská mzda je príliš nízka na to, aby niekoľkodenná práceneschopnosť neurobila škrt cez rozpočet nejednej rodine.

                Iróniou zostáva, že svojím strachom a tlakom podkopávame svoje zdravie ešte viac. Stres, ktorý spôsobujeme nášmu organizmu neustálym neprimeraným tlakom spôsobuje jeho celkovú a neodvratnú únavu, ktorá sa opäť prejavuje  opakujúcimi sa a prehlbujúcimi zdravotnými obtiažami. Niektorí sa snažíme čerpať v období choroby dovolenku, tento postup sa však bohužiaľ pravdepodobne obráti opäť proti nám – dovolenka je určená na dobrovoľne načasovaný oddych v období, kedy cítime, že si potrebujeme odpočinúť. Mali by sme ju tráviť aktivitami, ktoré nás napĺňajú energiou a nie čerpať ju nasilu na to, aby sme počas choroby, takpovediac prežili. Môže sa nám ľahko stať, že týmto konaním privedieme naše telo a myseľ do stavu chronickej únavy, ktorá má veľmi neblahé účinky na celý organizmus a odstraňuje sa iba veľmi ťažko.

                 Stres a záťaž majú z hľadiska prepojenia psychiky a tela základný význam. Každý pokles výkonnosti imunitného systému nám signalizuje, že niečo nie je s naším telom v poriadku. Preto jeho preťažovanie ďalším stresom v podobe neustáleho chodenia do práce a neochoty dopriať organizmu toľko potrebný odpočinok, môže viesť až k fatálnym poškodeniam, napríklad kardiovaskulárneho systému. Skúsme si predstaviť, ako dlhá bude naša vynútená práce neschopnosť v takomto prípade. Ako zaťaží náš rodinný rozpočet, výkon v práci a najmä ako veľmi nás môžu následky limitovať až do konca nášho života.

                Všade počujeme a čítame, ako by sme mali byť pozorní k ľuďom okolo nás. Buďme pozorní, ale najmä k svojmu vlastnému telu a jeho potrebám. Preto ak vás obchádza choroba, prípadne vysmrkáte za deň tri balíky vreckoviek, dovoľte si zostať na pár dní „PN“ a doprajte si oddych. Uvidíte, že vaše telo sa vám odvďačí rovnako, ako vaši nenakazení kolegovia 😊.

                Plní síl a pevného zdravia sa potom môžete vydať naproti novým výzvam a možnostiam.

Lenka Matušková a Váš tím Europlanit. 

« Späť na archív noviniek

Video o spoločnostiach

Video o spoločnostiach
Nasleduj Euro Planit cez Facebook Nasleduj Euro Planit cez LinkedIn