Zamestnanec
Výber jazyka Euro Planit Holandsko Euro Planit Nemecko Euro Planit Slovensko
6 februára 2018

Keď je v hre aj niekto druhý

Nikto z nás nechce hrať úlohu "toho druhého", ale čo ak sa to stane v práci, po ktorej tak veľmi túžite?

Absolvovali ste už tretie kolo pohovoru. Všetci, s ktorými ste sa stretli vám dávajú najavo, že ste ideálny kandidát. Manažér otvorene hovorí o ponuke, vy už v hlave premýšľate, ako si upravíte tú peknú a svetlú kanceláriu...

Dva dni nato vám zvoní telefón, zdvihnete ho plní očakávania a v tom vám recruiter hovorí: “Veľmi sa nám páčite, ale pracovnú pozíciu sme ponúkli kandidátovi, ktorý mal ešte lepšie predpoklady. Vieme však, že dostal veľmi zaujímavú ponuku aj z inej spoločnosti, preto čakáme, ako sa rozhodne...“ Vypočujete si, ako by boli radi, keby ste nestratili záujem, pretože ste druhým v poradí a ak ponuku odmietne, dostanete ju vy.

               

                Pravdepodobne sa cítite frustrovaný a máte chuť prípadnú ponuku ihneď odmietnuť, ale na toto miesto ste sa chceli vždy dostať, pre túto spoločnosť ste chceli pracovať odkedy ste skončili svoje štúdiá.

Pravdepodobne nechcete v novej práci začať ako „ten druhý“. Bude celé vaše oddelenie vedieť o tom, že prvou voľbou bol iný kandidát? Ako sa rozhodnúť? Čakať na kandidáta, či ponuku príjme, alebo vy dostanete príležitosť ukázať čo vo vás je? Nezostane vám nálepka „náhrady“ už po celý čas? Dokážete sa vy vyrovnať s vedomím, že si vás zvolili, ako druhú voľbu, alebo vás tento tieň bude v práci paralyzovať?

 

                Skúsme sa však odosobniť od pocitu „toho menejcenného“ a pozrime sa na celý výberový proces od začiatku. Každý z nás sa samozrejme cíti sklamaný, ak má dojem, že má príležitosť vo vačku a potom sa dozvie, že síce je výborný, ale niekto by mohol byť aj lepší. Avšak, recruiter a manažéri už s vami strávili niekoľko hodín. Do procesu výberu nevstupujeme iba my a naše schopnosti, či skúsenosti. Vstupuje doň množstvo externých faktorov. Nevieme, ako prebiehali hodiny, či dni pred našim intreview. Všetci sa snažia byť čo najviac pokojní a vnímaví voči kandidátom, vieme však, že nie vždy je to realizovateľné. Myslíme na milión iných vecí – mail, na ktorý sme mali odpovedať už pred dvoma dňami, služobnú cestu, rozvrh ktorý sa nám rúca, kvôli 5 minútam zdržania sa na obede, hádku s partnerom a množstvo iného. Naša myseľ  nikdy nie je úplne čistá. Preto sa bežne stáva, že počas dvoch pohovorov na tú istú pozíciu sme v diametrálne odlišných nastaveniach. Áno, profesionál by sa mal byť schopný odosobniť, ale aj recruiter, či manažér je len človek. Môže sa tak ľahko stať, že pri inom kandidátovi, majú z nevysvetliteľných dôvodov (ktoré ale vôbec nemusia súvisieť s vami) dojem, že je na pozíciu vhodnejší, lepšie zapadne do kolektívu a pod.

 

                Nejedná sa o nič osobné. Dostávate sa do obchodného vzťahu. Tým, že vás zvažujú ako vhodného kandidáta máte istotu, že vás spoločnosť považuje za schopného. Nenechajte sa rozrušiť pocitom, že vás odmietli, lebo nevideli váš talent. Pokúste sa nezamýšľať nad tým, čo iný kandidát mal a vy nie. Nie je dôvod nepočkať pár dní, ako sa veci vyvinú. Ak ste pred pár dňami cítili, že táto práca je pre vás tá pravá, prečo by to teraz malo byť inak? Cítite sa zúfalí, ale naobracajte sa chrbtom k dobrej príležitosti iba preto, lebo najprv ponúkli toto miesto niekomu inému. Prekonajte ho – tým, že pozíciu vezmete aj ako „ten druhý“ nedávate najavo zúfalstvo, ale to, že viete čo chcete. Buďme k sebe úprimní – milión ľudí prijalo ponuku s nadšením a ani len netušili, že neboli prvá voľba. Viete akú hodnotu pre vás daná spoločnosť a pozícia má. Viem si predstaviť, ako si po pol roku vášho pôsobenia povedia: „Ale sme mali šťastie, že to ten prvý kandidát odmietol.“

 

                Nenechajte sa dobehnúť tieňom strachu, že ste horší a všetci na vás pozerajú cez prsty. Preštudujte si politiku spoločnosti, zistite, na čo sa sústredí vaše oddelenie a pripravte si pre seba ciele, ktoré chcete na danej pozícii dosiahnuť. V momente, ako sa vám to podarí si uvedomíte, že ste správny človek na správnom mieste aj napriek tomu, že ste boli na začiatku „druhá voľba“. A ak zistíte, že napriek vašej snahe a očakávaniam práca nespĺňa vaše predstavy, neváhajte nás kontaktovať, nájdeme vám tú správnu voľbu 😊.

 

Lenka Matušková a Váš tím Euro Planit. 

« Späť na archív noviniek

Video o spoločnostiach

Video o spoločnostiach
Nasleduj Euro Planit cez Facebook Nasleduj Euro Planit cez LinkedIn