Zamestnanec
Výber jazyka Euro Planit Holandsko Euro Planit Nemecko Euro Planit Slovensko
19 decembra 2017

Ako sa nestať iba prijímateľom automatickej odpovede

Otvoríte email a opäť iba automatická odpoveď: "Ďakujeme za Váš záujem u nás pracovať...uprednostnili sme však..."? Nevešajte hlavu a skúste týchto pár trikov z praxe.

                Napriek tomu, že na jeseň sa príroda pomaly ukladá k spánku, pre väčšinu z nás znamená návrat do riadneho pracovného tempa. Horúce dni sú preč a my sa viac nemôžeme vyhovárať na uvarený mozog. Niektorí sa dokonca  rozhodnú urobiť zásadnú zmenu a nájsť si nové zamestnanie, či v prípade absolventov naštartovať svoju kariéru v tom prvom skutočnom.

                Buďme však k sebe úprimní, ak nie ste vynálezca niečoho, čo nikto iný nepozná, prípadne nie ste ako jediný schopný ovládať zbrane hromadného ničenia, čo väčšina z nás nie je, už sa vám stalo, že ste rozposlali množstvo životopisov a obdržali ste iba automatickú odpoveď v znení: „Ďakujeme za Váš záujem, ...pokiaľ spĺňate požiadavky...“. Zjavne sme ich nesplnili a pýtame sa: “Ako mám presvedčiť o svojich kvalitách, keď   ani nedostanem šancu?!“ A presne s tým sa vám teraz pokúsime pomôcť.

                Jediným komunikačným nástrojom medzi vami a pracovníkom ľudských zdrojov je v tomto momente vaše CV. Čo by malo obsahovať, ako vyzerať a naopak, čomu sa vynúť?

  • Originalita - po istom čase sa rozposielanie CV pre vás stane nutnou rutinou, je potrebné si uvedomiť, aj keď sa nám to nepáči  a málo kto z recruiterov to otvorene prizná, že aj prehliadanie doručených  CV sa časom stáva rutinou. Životopisy a tváre sa zlievajú a kým nie ste „dokonalý kandidát“, môže sa stať, že sa v tejto mase stratíte. Dajte si preto na svojom CV záležať, nielen na informáciách, ktoré poskytujete, ale aj na vzhľade. Na internete nájdete množstvo voľne dostupných predlôh pre vaše CV (napríklad tu: http://www.hloom.com/resumes/ ). Vyberte si tú, ktorá vašim očiam najviac lahodí, už týmto výberom prezradíte mnoho o svojej osobnosti.
  • Striedmosť – každý z nás sa snaží odprezentovať čo najlepšie. Ale ako tu už bolo spomenuté, zamestnanec ľudských zdrojov, ktorý výbery realizuje je pravdepodobne zavalený prácou, potrebuje z vášho CV dostať v čo najkratšom čase, čo najviac relevantných informácii. Životopis by mal byť preto ideálne rozložený na jednu stranu formátu A4 v 2 stĺpcoch.
  • Relevantné informácie – tie priamo súvisia s formátom životopisu. Nie je potrebné písať traktáty o náplni práce vašich predošlých zamestnaní, detaily doplníte na osobnom stretnutí. Dajte si záležať a pracujte s textom efektívne, vyberte kľúčové činnosti a zručnosti, ktoré súvisia s pozíciou, o ktorú sa uchádzate. To isté, iba v opačnom garde, platí pre absolventov. Nenechávajte polia o pracovných skúsenostiach prázdne. Iste ste spolupracovali na rôznych školských projektoch či iných aktivitách, kde ste nadobudli zručnosti potrebné pre vašu vysnívanú pozíciu.
    • Individuálny prístup – nenechajte sa strhnúť do strohého popisu svojich skúseností a zručností. Skúste využiť úvodných pár voľných viet na nadviazanie osobnejšieho vzťahu s čitateľom. Napíšte niečo o svojej kariére, motiváciách a očakávaniach. Skúste sa však vyhnúť rozprávaní o svojich záujmoch a veľmi osobných témach, pokiaľ nesúvisia s prácou po ktorej túžite.
    • Pravdivosť – neklamte a nezahmlievajte vo svojom životopise. Informácie, ktoré poskytujete sú pomerne ľahko overiteľné a ak nebudú pravdivé, už nedostanete možnosť dokázať vaše schopnosti. To isté platí pre vaše jazykové zručnosti. Uvádzajte reálnu úroveň, určite budete na pohovore preskúšaní. Na internete sa dnes môžete ľahko otestovať a zistiť reálnu úroveň svojho jazyka ( http://testy.onlinejazyky.cz/ ).
    • Aktuálnosť – aktualizujte svoj životopis. Pôsobí veľmi neprofesionálne, ak sa dostanete na pohovor kde sa ukáže, že ste zaslali neaktuálne CV. Ako môžete byť výkonným a spoľahlivým zamestnancom, keď ste si nedali záležať ani na tom, čo vás v prvom kontakte reprezentuje?!
  • Dajte si záležať – na vytvorenie svojho životopisu si doprajte čas. Vyberte doň vhodnú fotografiu (letná dovolenka, či výlet s kamarátmi nie sú najlepší nápad), porozmýšľajte nad svojimi kľúčovými úlohami v predošlom zamestnaní, nad kurzami, ktoré ste absolvovali a projektmi, ktorých ste sa zúčastnili. Tu je niekoľko ukážok toho, čo vám môže zavrieť dvere na osobný pohovor:

-        dlhé a nevysvetlené medzery,  medzi jednotlivými zamestnaniami

-        časté nevysvetlené zmeny zamestnania

-        časté nevysvetlené zmeny oblasti práce (skoky z pozície špecialistu na prácu s nízkou kvalifikáciou)

-        ak je pozícia, na ktorú ašpirujete výrazne juniorskejšia, ako vaše predošlé zamestnania

-        nekozistentnosť  pracovnej kariéry

-        gramatické chyby

K vysvetleniu neočakávaných zvratov vo vašej kariére prípadne medzier medzi jednotlivými   zamestnaniami neváhajte využiť práve krátky, voľný predslov v životopise, alebo sprievodný list.

  • Dostupnosť – pokiaľ ste zverejnili svoje CV na niektorom pracovnom portáli, vyberajte s rozvahou zoznam pozícii, o ktoré sa zaujímate. Pokiaľ tento bude príliš dlhý s pozíciami z rôznych oblastí, môžete vzbudiť dojem, že neviete akým smerom by sa vaša kariéra mala uberať. Aktualizujte tiež svoj profil na Linked In a pravidelne ho kontrolujete. Najmä konzultanti z pracovných agentúr  vás môžu jeho prostredníctvom kontaktovať.

 Najmä pokiaľ si aktívne hľadáte zamestnanie, ale aj ak iba pasívne uvažujete nad otvorenosťou voči možnej zmene, buďte zastihnuteľní. Pokiaľ si       nájdete zmeškaný hovor s neznámym číslom, zavolajte späť. Je možné, že si zakúpite bambusové ponožky, ale tiež, že vám chce niekto ponúknu       profesijnú ponuku, ktorá sa neodmieta :).  

 

V neposlednom rade, si dajte záležať na sprievodnom liste, hovorí o vašej úrovni a motivácii získať danú pozíciu.

               

                Teraz,  keď už máte všetky informácie aktualizované v krásnom a príťažlivom novom šate, oprite sa pohodlne do kresla a počkajte na telefonát, ktorý vám otvorí dvere do vašej vysnívanej spoločnosti. Ak si predsalen nie se istí, radi vám poradíme na info@europlanit.sk a aledujte nás na Facebooku ( https://www.facebook.com/Euro-Planit-709393695919511/?fref=ts ). A tí, ktorí si prácu aktívne nehľadáte, zostaňte otvorení novým príležitostiam, nikdy neviete, kedy vám zavolá „tá pravá“ :).

 

Lenka Matušková a tím Euro Planit. 

« Späť na archív noviniek

Video o spoločnostiach

Video o spoločnostiach
Nasleduj Euro Planit cez Facebook Nasleduj Euro Planit cez LinkedIn